Danes je bila moja gostja na Aktualu Manuela Ham, vodja hiše zavetja Palčica. To je nekakšen prehodni dom za otroke, stare od nič do šest, sedem let. Ko socialna služba ugotovi, da je otrok zlorabljan, zanemarjan ali še kaj, ga staršem vzamejo in medtem skušajo najti rejnike, posvojitelje ali pa starše "usposobiti", da bi lahko to bili še naprej.

Poslušala sem zgodbe. Zgodbe otrok in njihovih staršev. Od konca leta 2007 do danes je bilo v domu že več kot 90 otrok!!!!! Nekaj dni stari dojenčki, pa malo večji dojenčki, malčki in malčice… Trenutno je pri njih enomesečna deklica in brata, stara štiri in pet let. Našli so ju na avtobusu, čisto sama in brez vsega. Garjava in ušiva. Romunčka. Menda sta tako lušna, tako prijazna, tako hvaležna… In neskončno rada jesta čips….

Bil je deček, pet let star, ki je prvič v življenju jedel sadje. Menda ni želel ničesar drugega več, ko je odkril vse te različne okuse… In bila je dojenčica, stara tudi šele mesec dni. Ko se je njena mati odločila, da jo bo vendarle vzela, je prišla po njo v dom . Deklica je spala v lupinici in ko je zaslišala materin glas, je odprla oči in se na vsa usta zasmejala.

Pred dnevi sem dobila mail, v katerem ljudi pozivajo, naj v Palčico prinesejo otroška oblačilca. Pa mi je Manuela zatrdila, da jih imajo dovolj, da pa bodo nadvse veseli, če bo kdo pomagal s kakšnim eurom-da bodo otroke lahko peljali v kino, v Živalski vrt, da se bodo lahko peljali z vlakom ali šli v McDonalds. Lahko pa se zapeljete mimo doma in jim prinesete kakšno sladkarijo. Saj veste, otroke tudi tako lahko pocrkljamo. Palčico najdete na spletu

http://www.kco-palcica.si/

Kaj je tisto, kar sili starše, da zlorabljajo svoje otroke? Največkrat njihovi vzorci in dejstvo, da so v večini primerov tudi sami bili žrtve raznih zlorab. A vzorce je potrebno prerasti!!! Stisk je vedno več in izgleda, da bo vedno več otok, ki bodo pristali v Palčici. Ah, kam gre ta svet?!