Moram pljunit.

Ženske, ki se odločijo, da ne bodo imele otrok in gradile kariero, so v današnji družbi toliko več vredne od tistih, ki se odločijo za otroke! Pa čeprav so slednje tiste, ki pravzaprav družbo ustvarjajo. Pa ne za svoj zaslužek, ravno nasprotno in z veliko odrekanja… In ker mame nimajo časa posvečati se svoji karieri, ki prinaša denar, bodo imele tudi »penzije« temu primerno nizke. V nasprotju z ženskami, ki imajo čas vlagati le vase in bodo tudi na stara leta imele bistveno višje pokojnine. Na račun naših otrok, ki bodo levji delež prispevkov plačevali zanje. Strinjam se in res sem prepričana, da bi moralo biti v politiki, v gospodarstvu…bistveno več žensk. Ker smo sposobne in drugačne od moških, zato bi družbi vtisnile novo dimenzijo s svojim načinom razmišljanja. Ampak, kje pa piše, da ne moreš aktivno vključevati se v družbo potem, ko tvoji mladički že malo zrasejo oz. lepo uskladiti svojega dela z družino??!! Poznam kar nekaj žensk, ki so uspešne, pa niso začele s kariero pri dvajsetih, takrat so rojevale, zdaj pa “razturajo” drugače.
Se strinjam, svobodna odločitev vsake ženske je (kmh, kje so pa tu moški?), ali bo imela otroke ali ne, ampak VREDNOTE v naši družbi so napačne. Kaj je na primer uspešnost? Vsakdo takoj pomisli na denar, oblast, status…. Pa ni nič od naštetega. Uspešnost je zgolj in samo notranje zadovoljstvo vsakega posameznika in njegov notranji mir. Ne glede na delo, ki ga opravlja, denar, kakšen avto vozi… Če vidimo žensko v kombiju, polnem otrok, si mislimo, joj, glej te norce, koliko jih je. Če pa vidimo žensko za volanom pregrešno dragega avtomobila, si mislimo, hej, glej jo žensko, kako je uspešna. Je to prav?
Nikdar ne bom pozabila besed neke mame nekoč na televiziji, ko je pripovedovala, da je bila z možem na banketu. Ljudje so se spoznavali, klepetali med seboj in drug drugega spraševali, kaj počnejo. Povedala je, da so vsi, brez izjeme, takoj odšli klepetat drugam, ko so izvedeli, da je ona doma in da ima štiri otroke. Popolnoma nezanimiva ženska. Ker je samo mama in nima »kariere«. To je odraz naše družbe.
In zato me jezi, no, pravzaprav bolj žalosti, da so mladim vzornice »uspešne poslovne ženske brez otrok« in ne takšne, ki imajo otroke, družino, vrednote, po možnosti pa tudi hodijo v službo in imajo »kariero«. Koliko pritožb slišim mladih mamic, ki si želijo pri delodajalcih izkoristiti pravico do npr. šest urnega delovnika. Ravno včeraj mi je ena pripovedovala; delala je od osmih do dveh. Potem, ko je bila deset dni na bolniški, pa je dobila odločbo, da mora odslej delati od desetih do štirih. Samo zato, ker je šlo delodajalcu v nos, da izkorišča svojo pravico. Ali pa so primeri, ko jih npr. iz Ljubljane prestavijo delat v Maribor. In tako nekaj ur dnevno izgubijo z vožnjo. Vse za dobiček. Matere so breme družbe. Kdo pa jim bo plačeval bolniške, pa vrtce za otroke, šolanje, zdravnike….Kdo jim bo plačeval drage nosečniške preglede, pa rojevanje….Dol z mamami! Živela svoboda! Juhuhu, še par let, pa bomo brez teh kričečih malih stvorov in v miru bomo pojedli kosilo v gostilni. Saj kuhala tako ali tako nobena ženska ne bo več. Ker je sramota za žensko, če se znajde v kuhinji.
Je to res pot, ki si jo želimo?
V isti sapi pa globoko sočustvujem z vsemi, ki se trudijo zanositi, čestitam jim za ves pogum in srčnost, ki jo premorejo na tej trnovi poti. Imam kar nekaj prijateljic, ki hrepenijo po otroku, pa nikakor ne zanosijo. In imam kar nekaj prijateljic, ki ne najdejo moškega-niso več stare dvajset let, kakšna ponesrečena zveza….in ostale so same. Ampak takšne ženske se ponavadi posvetijo kakšnemu dobremu delu, skrbi za uboge, so pripravljene pomagati, se na kakšen drug način razdajati. In niso vajene ponavljanja le ene besede: JAZ, JAZ, JAZ.
No, toliko o tem. Zdaj grem pa skuhat kosilo. Ker to pač tudi počnem.