Pred dnevi sem zasledila, da je v vladi padel predlog, da bi “šparali” tudi tako, da ukinejo brezplačni vrtec za drugega in topel obrok za dijake. Kar kapo mi je odneslo!

Mi je jasno, da smo v krizi, tudi sama jo občutim. Mi je jasno, da so ljudje brez dela in zato včasih tudi brez kruha. Še marsikaj mi je jasno, nikakor pa to, da bi ljudi, ki so tako ali tako na slabšem, udarili še enkrat.

Veliko primerov poznam, ko je tisti topel obrok srednješolca edini, ki ga v vsem dnevu poje. Mama in oče sta v službi do štirih, domov prideta ob pol petih, petih, potem gre mama včasih še v trgovino in šele, ko pride domov, začne pripravljati kaj za pod zob. Verjamem, da se ji velikokrat tudi ne ljubi, saj jo čaka še vse pospravljanje, da o njenem prostem času sploh ne izgubljam besed… Slovenski očetje imajo – statistično – v vsej EU najmanjši delež pomoči pri gospodinjstvu. Krive so njihove mame in krive smo njihove žene. Ampak pustimo, to je tema za drug sestavek…

Topel obrok torej, ki ni ob šestih, sedmih zvečer, kar ni niti najmanj zdravo, pa če sploh je. Mnogi si ta topel obrok tudi sicer težko privoščijo, ker so pač brez službe. A otrok hodi v šolo in tam dobi hrano ne glede na razmere doma!

Prav tako v vrtcu. Hrana je zagotovljena, strokovno varstvo, dobri odnosi (vsaj v našem vrtcu je tako!), zgled, kako skrbimo za higieno rok in zob, kar marsikakšnemu otroku manjka doma… Skratka-ukinitev teh dveh pravic se mi zdi naravnost…. ne vem, ne najdem izraza. Je kdo od predlagateljev sploh pomislil, kakšne dolgoročne posledice na naše mulce to lahko ima?! Pa konec koncev na rodnost, za katero se vsi tako potegujejo?! Še sreča, da je minister Lukšič jezen na svojega strankarskega šefa, ker so ga izrinili iz vodilnega položaja stranke in se zdaj maščuje tako, da “nagaja” vladi z odločnim ne omenjenim predlogom. Čeravno mi ni preveč simpatičen, ima tu mojo podporo!