Za mano je prva Parada. No, prva, ki sem jo vodila sama in je bila v živo. Nam je kar uspela, vse je teklo kot po maslu. In sem se počutila dobro po opravljenem delu, kar je najbolj pomembno.

Za mano je tudi snemanje oddaje oz. prispevka "kuhajmo z Damjanom". Precej dolgo sem se otepala tega snemanja, vzame ti vse dopoldne. In potem vendarle popustila prijaznemu prigovarjanju organizatorke Maruše in prišla. Kako bi mi bilo žal, če bi vabilo zavrnila! Damjan je človek, ki kuha res s srcem in očaral me je tudi s priznanjem, da kdaj kakšen recept ne uspe. Pa sem ga vprašala, kako potem to naredijo za snemanje, ko neke jedi pač ni. In je prostodušno priznal, da pač pove, ni uspelo, vrzite ta recept proč! Ker nič ne blefirajo, nič ne kuhajo vnaprej, brez skritih taktik.

Pa sva kuhala… Kako je ekipa pomazala na koncu krožnike! Še posebej me je navdušil s pripravo pite iz pora in melancanov. Z orehi. Vrhunsko dobro. Sem jo danes spekla doma, še nekaj jajčecev sem imela na vrtu, por mi je pa "posodila" sosedova Vita. Maruša z RTVja mi je dovolila, da objavim recept, še preden bo prispevek predvajan. In tukaj je:

  • 6 listov vlečenega testa
  • 3 srednje veliki jajčevci
  • pora
  • 150 g parmezana
  • 150 g ementalca
  • 6 žlic ekstra deviškega olivnega olja
  • 100 g orehovih jedrc
  • sol
  • črni poper v zrnu

Predpriprava: Jajčevce očistimo in podolžno narežemo na približno centimeter debele rezine. Položimo jih v cedilo, posolimo in pustimo 20 minut.

Priprava: V pečici segrejemo zgornji žar. Jajčevce oprhamo pod tekočo hladno vodo in temeljito posušimo. Zložimo jih pekač, obložen s peki papirjem, in premažemo z oljem.
Pekač za 5 minut postavimo pod zgornji žar v segreti pečici. Pekač vzamemo iz pečice, jajčevce obrnemo, potem pa pekač še za 5 minut postavimo v pečico. Por očistimo in narežemo na tanka kolesca. V posodi segrejemo 2 žlici olja, na katerem por dušimo 4 minute. Por začinimo s soljo in sveže mletim poprom.
Orehe grobo sesekljamo.
Pečene jajčevce narežemo na kocke. Oba sira drobno naribamo. Nekoliko ohlajenemu poru primešamo narezane jajčevce, sesekljane orehe in nariban sir. Nadev začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Pečico segrejemo na 200 °C.
Ognjevaren pekač namažemo z oljem in obložimo z listom testa, obrezanega na velikost pekača. Premažemo ga z oljem in nanj položimo drugi list testa. Po njem potresemo polovico nadeva, zatem pa postopek ponovimo z naslednjima listoma testa. Nanju porazdelimo preostanek nadeva, ki ga pokrijemo s preostalima dvema listoma testa. Premažemo ju z oljem. Pekač za 20 minut postavimo na srednje vodilo v pečici. Pekač premaknemo na drugo vodilo od spodaj, sestavine pa pečemo še 25 minut.

To je recept, sama sem ga doma še malo prilagodila. To z jajčevci in odcejanjem je zguba časa, tudi obračala jih nisem v pečici. Narezala sem jih, posolila, potem pa v pečico, na ventilatorsko, da so bili zapečeni. Nisem jih na kocke narezala, ampak kar cele polagala po plasteh. Por, orehi, sir, jajčevci. Pa še najbolj bistveno-izpustila sem testo, saj zaradi sira vse lepo skupaj drži. In še manj kalorično je. Dobro pa za angelčke…

Damjan je pred kratkim odprl svojo gostilno Solni cvet v Seči pri Portorožu in zagotovo bom šla kdaj tja. Ker – če nekdo kuha s takšnim žarom, enostavno mora biti dobro….