Stara sem 32 let. S fantom sva skupaj že skoraj 6 let in skupaj tudi živiva. Začela sva zelo lepo, morda nekoliko preveč pasivno, a oba sva se vedno trudila ohranjati vsak svoj svet interesov in prijateljev, prav tako pa tudi skupnega. Med nama je vedno obstajalo zaupanje, saj imava podobne osnovne vrednote. Pred časom pa se je začel fant zelo spreminjati. Rekel mi je, da potrebuje še več prostora zase, da se mora več ukvarjati sam s seboj in se začel nekako oddaljevati od mene. Tudi prevaral me je. Od takrat mu ne morem več zaupati, postala sem zelo ljubosumna in posesivna. Ne morem si razjasniti, če je varanje nekaj kar lahko sprejmem in se prepričam, da nima veze z najino ljubeznijo, saj po drugi strani vedno bolj mislim, da tega enostavno ne morem sprejeti. Čeprav se mi zdi, da imava močno ljubezen in bi lahko z njim preživela velik del svojega življenja, vendar ne vem, kako naj se spopadem s to situacijo in vse skupaj prebolim, ter mu zopet začnem zaupati. Nisem si všeč takšna, kakršna sem postala zdaj, ljubosumna, žalostna in nesamozavestna. Včasih si mislim, da bi bilo najbolje kar končati, vendar postanem ob tem zelo žalostna. Sem v stiski, pomagajte mi!
Klavdija

Klavdija, vaša stiska je težka-s fantom sta skupaj šest let, stari ste dovolj, da si verjetno želite družino, otroke…. Če se razidete, boste morda ostali sami za vedno, če ostaneta skupaj, vas bo vse življenje razžirala misel, da vam je nezvest…
Kaj ste imeli v mislih, ko ste napisali, da je bil vajin odnos morda “preveč pasiven”? Ste potiho morda že na samem začetku slutili, da niste izpolnjeni v odnosu, da vam nekaj manjka? Ali pa ste se trudili in dajali samo vi, fant pa je bil “pasiven”? Zastavite si ti vprašanji in si zelo iskreno odgovorite.
Ste se s fantom skušali pogovoriti? Verjetno vas je strah; po eni strani si ga želite obdržati in se brzdate, da bi ga spominjali na njegovo prevaro, da bi mu kazali ljubosumje… torej, da ne “najedate”, po drugi strani pa opažate spremembe v svoji samozavesti, izgubljate sebe in vas to plaši.
Predlagam vam, da izberete najtežjo pot. Da fanta povabite na dolg, čustven in globok pogovor. Povejte mu popolnoma vse, kar čutite, mislite, zaupajte mu svoje strahove in bojazni. Zgodi se lahko dvoje. Lahko vam prisluhne, vas objame, obriše solze in vi njemu njegove. Ob tem boste verjetno začutili, kako iskreno mu je žal, da njegova ljubljena doživlja tolikšno žalost in pokazal bo svoja čustva, zaupal vam bo svoje strahove. To je dobra pot. Za oba. Ker bosta zastavila odnos na novo, na globoko, iskreno.
Lahko pa je druga pot. Tudi dobra-za vas. Če bo zamahnil z roko, češ, nehaj že, saj sem ti povedal, da mi je žal, pa kaj pa je to takega, spet se jokaš…. potem morate življenje zastaviti drugače. Vprašajte se: kako se počutim? So moje želje v odnosu upoštevane? Me spoštuje? Me sliši, kaj govorim? Mi daje občutek in takšne potrditve, da mu bom lahko še kdaj zaupala? Kaj občutim, ko gre s prijatelji na pivo in ga ni domov? Če si boste na ta vprašanja odgovorili negativno, potem je čas, da dvignete sidro.
Česa vas je strah? Da boste sami? Ja, težko je nekaj časa, velikokrat ženske iz strahu pred osamljenostjo pristanemo na kompromise. Saj je vseeno, kakšen je, samo da je… A to je pot navzdol. Verjetno se niti ne zavedate, kako močni ste v sebi. Koliko moči ste premogli, da ste mu oprostili prevaro. No, pa ste mo jo res? Vam je povedal, da ste vi njegova kraljica in da je za vašo ljubezen pripravljen iti na konec sveta? Če bi vam, bi ne izgubljali svoje samozavesti.
Klavdija, vsi odgovori so v vas. Vzemite si čas in v tišini brskajte po sebi. Dejstvo je, da nas ne more osrečiti nihče od zunaj, ampak mi sami, od znotraj. A če opazimo, da nas nekdo vleče navzdol, da izgubljamo stik s seboj, je potrebno ukrepanje. Dokler še vidite, le dajte. Ko ste enkrat globoko v odnosu, je precej težje, ker NOČEMO videti.
Znanka mi je zadnjič priporočila knjigo Si ti pravi zame?, avtorice dr. Barbare De Angelis. Morda tam najdete še kakšen odgovor.
Kakorkoli se boste odločili pa bo prav. Za vas. Ker bo to vaša odločitev in boste zanjo tudi znali sprejeti odgovornost!